Torta Pasqualina - Italiaanse Paastaart (ligurie)

Algemeen
Bereidingstijd: Langer dan 2 uur
Maaltijdgang: / Ovenschotel
Soort keuken: Italiaanse keuken
Techniek:
Aantal personen: 8 personen

Ingredienten:
Deeg: 500 gr bloem bloem om te bestuiven; 2 el olijfolie olie om in te vetten; zout

Vulling: 1 kg bladspinazie; 2 tl marjorein; 1 droog broodje zonder korst; 80 gr geraspte parmezaanse kaas; ca. 100 ml melk; 500 gr ricotta (Italianse verse kaas, is evt. te vervangen door kwark); 50 gr boter; 8 eieren; peper; zout

Voorbereiding:
Voor het deeg de bloem met een snufje zout in een beslagkom doen. De olie toevoegen en erzoveel water (ca. 1/4 l) door kneden dat een glad, soepel deeg ontstaat. Ongeveer 10 min. flink kneden. Het deeg in 12 evengrote stukjes verdelen, daarvan kleine balletjes vormen en die op een met bloem bestoven doek leggen. Afdekken met een vochtige doek en ca. 1 uur laten rusten.

Bereidingswijze:
Voor de vulling de spinazie schoonmaken en afspoelen. met aanhangend water in een pan doen, zout toevoegen en even aten koken. Daarna de blaadjes laten uitlekken en afkoelen en ze dan goed uitdrukken. De spinazie fijnhakken en kruiden met peper, zout en marjolein.
Het broodje kleinsnijden en laten weken in de malk. Kluts 2 eieren en roer er 2-3 el parmezaanse kaas door. Vermengen met het lichtjes uitgeknepen brood. De ricotta of kwark erdoor roeren, de spinazie er voorzichtig door scheppen. Flink kruiden.
Een van de deegballetjes zo dun mogelijk uitrollen op een met bloem bestoven werkblad. Daarna voorzichtig met de hand in alle richtingen nog dunner uitrekken.
Een springvorm invetten met olie en de deeglap er zo inleggen dat de rand ca. 1 cm over de bakvorm hangt. Lichtjes met olie bestrijken. Nog 5 deegballetjes op de zelfde manier behandelen en na elkaar in de vorm leggen. Elke laag behalve de laatste bestrijken met olie.
De voorbereide vulling over het deeg verdelen, gladstrijken en met wat olie besprenkelen. Met de bolle kant van een lepel zes kuiltjes in de vulling drukken. In elk kuiltje een klontje boter leggen. Voorzichtig 6 eieren een voor een breken en in de kuiltjes laten glijden, zodat de dooier heel blijft. Peper en zout over de eieren strooien en de rest vand e kaas erover strooien. De oven voorverwarmen op 200 graden.
De overgebleven deegrolletjes uitrollen, dun uitrekken en eveneens een voor een in de vorm leggen en telkens met olie bestrijken. Langs de rand stukjes boter leggen. de overhangende deegranden naar binnen rollen en aandrukken.
De bovenkant van het deeg met olie bestrijken. Prik er voorzichtig wat gaatjes in, zodat de lucht kan ontsnappen (maak daarbij de eieren niet stuk). In de voorverwarmde oven zetten en in ca. 75 min. goudbruin bakken.

Oma's Oliebollen
Duitse keuken


Oliebollen Met Gekarameliseerd Fruit.
Nederlandse keuken


Klassieke Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen (tutti-fruttibollen)
Nederlandse keuken


Oliebollen Volgens Christian Steevens
Nederlandse keuken


Oliebollen (amandelbollen)
Nederlandse keuken


Mijn Vaders Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen (abrikozenbollen)
Nederlandse keuken


Oliebollen.
Nederlandse keuken


Oliebollen
Kinderkeuken keuken


Zoete En Hartige Oliebolletjes
Nederlandse keuken


Oliebollen (appel-gember)
Nederlandse keuken


Champagne Met Een Tropische Oliebol
Nederlandse keuken


Oliebollen (ananas-appelbollen)
Nederlandse keuken


Appel-gemberoliebollen
Nederlandse keuken


Oudjaars Huzarensalade
Nederlandse keuken


Appel-gemberoliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen Van Mijn Vader
Nederlandse keuken


Oliebollen
Nederlandse keuken


©2014 Receptenboek.com - Email : info@receptenboek.com - Laatste update: 03-05-2024